Khamis, 23 April 2009

DEBARAN MENUNGGU EXAM MUET

Assalamualaikum...aku sebenarnya tengah berdebar manunggu hari untuk exam MUET. Aku buakannya tidak ambil kisah pasal MUET ni, tapi bila aku fikirkan pasal final projek aku jadi lagi tidak tenteram sebab pasal projek ini yang tentukan sama ada aku dapat grad sem ini atau tidak. Jadi, bagi aku dalam situasi macam ini kita kena utamakan perkara yang paling utama, sebab punca kegagalan kebanyakan pelajar institusi pengajian tinggi adalah GAGAL MENGUTAMAKAN YANG UTAMA.

Maksud aku kat sini selama ini kita tidak mengutamakan perkara asas atau pokok kita berada di institusi pengajian tinggi ini ialah untuk belajar di samping tidak lupa untuk menjadi manusia yang berguna kepada agama dan negara. Manusia yang dapat memberikan sumbangan kepada syariat Islam atas muka Allah ini atas kapasiti kita sebagai pelajar. Seperti maksud sabda Rasulullah s.a.w iaitu manusia yang terbaik dikalangan kamu ialah yang dapat memberi manfaat kepada orang lain.

Jadi bila kita menjejakkan kaki ke pusat pengajian tinggi ini bukan sahaja untuk belajar untuk mendapatkan segulung ijazah dan mencari kerja tapi juga dapat melakukan kerja-kerja yang dapat menegakkan Islam di pusat pengajian tinggi itu sendiri. Langkah pertama untuk membantu untuk menegakkan Islam di dalam kawasan kampus kita belajar ialah cuba sertai jemaah Islam kampus yang ada di intitusi pengajian itu. Sebab bagi aku kalau kita nak buat kerja untuk Islam ni susahlah kalau buat seorang diri. Jadi, duduklah dalam jemaah Islam kerana Rasulullah bersabda: Jemaah itu rahmat, perpecahan itu azab.

Semoga Allah beri aku kekuatan untuk menghadapi sem last ini dan semoga aku dapat grad sem ini...Insya-Allah.

Isnin, 20 April 2009

PERTEMUAN YANG TIDAK DIJANGKA

Assalamualaikum..alhamdulillah selepas 4 tahun terpisah, akhirnya dapat juga aku jumpa dengan sahabat lama aku, Mohamad Shafie Bin Othman(Pie).Aku rasa seronok sangat bila jumpa dia sebab sekurang-sekurangnya dapat ubat rindu aku pada sahabat-sahabat dari SM Teknik Ipoh.

Dia adalah antara insan yang aku hormat sebab dia begitu komited dengan perjuangan Islam masa di SM Teknik Ipoh(SMTI) dulu selain Firdaus(Ustaz)dan Fajar.Aku kenal dia pun melalui Ustaz.Aku pun tak berapa ingat bila aku kenal dia tapi yang pasti masa hujung Form4.

Bila aku jumpa Pie balik masa subuh sabtu lepas buatkan aku teringat balik nostalgia masa kat SMTI dulu. Bila jumpa balik macam-macam cerita yang keluar. Cerita masa dulu dengan masa sekarang. Sekarang ni dia dah jadi Timbalan Amir dalam JIK PSP.Memang aku tabik dengan dia sebab masih konsisten dengan perjuangan Islam.

Moga-moga aku dan Pie serta sahabat SMTI lain masih konsisten dengan perjuangan Islan pada masa-masa akan datang...Amin.

Sabtu, 11 April 2009

Pintu Diketuk, Salam Diberi

Assalamualaikum, kali ni aku nak cite sikit ape yang aku dgn member2 aku buat ari khamis kelmarin. Kitaorang sebenarnye pergi serbu budak2 kamsis yang tak pegi kuliah maghrib. emang macam2 ragam yang aku tengok bile ktaorang serbu bilik diorang. Ade yang tengah tidur,buat assignment,main game pendek kate macam la yang diorang buat.Tapi ade sorang mamat tu yang memang aku tak puas hati sebab bile tanye sebab ape tak datang kuliah maghrib, die jawab banyak assignment la, kepale tengah pening la macam2..bile Wan bagi nasihat sikit die kate Wan tegur dengan kasar, padahal bagi aku Wan tak cakap dengan kasar tapi die cakap dengan nada yang tegas je. Sudahnye, kitaorang tinggalkan bilik tu lepas tu pegi bilik2 lain pulak sampai masuk Isyak. Lepas Isyak Dasilah bagitau yang mamat Wan bagi nasihat tapi die kate Wan cakap kasar tu katenye nak Wan datang bilik nak settle perkara ni baik2. Wan cakap kalo nak jumpe datang je kat Pusat Islam die ade je kat situ. Tak lame lepas tu mamat tu pun turun Pusat Islam..Aku dalam Hati cakap boleh pun turun Pusat Islam tadi mase kitaorang datang bilik katenye banyak keje.sanggup pulak tinggalkan keje semata2 nak bertengkar.

aku nak gelak pun ade bile pikr bende ni. Macam2 kerenah orang zaman sekarang..Suruh datang majlis ilmu tak nak, tapi bile bab nak bertengkar, bertikam lidah..nombor 1. Moga2 Allah bagi hidayah-Nya kat mamat ni lepas tu sedar silap die..Amin.

Sabtu, 4 April 2009

Apabila Ahli Parlimen Aku Bercakap

Assalamualaikum malu gile la aku dgn ahli parlimen aku ni bile die cakap pasal budaye cine. Kat bawah ni aku bagi sekali petikan ucapan die:

"Di kawasan saya, saya bukan memenangi hati orang Cina dengan tarian rancak begini.

"Tetapi kita mesti hormat, ini adalah satu kebudayaan orang Cina.

"Di kawasan saya ada 20 peratus pengundi Cina, saya juga pergi ke tokong Cina dan menghadiri majlis pengkebumian orang Cina.

"Saya tahu bagaimana hendak menghormati keluarga orang Cina dan orang mudanya," tegas Zahid, yang juga timbalan pengerusi perhubungan Umno Perak.

Aku nak tanye kat korang,dalam budaye cine ade ke tarian mcm ni ke?:



Yang aku tau dalam budaye cine ade tarian singe,nage ,tarian kipas dan macam2 la dan pakaian pun tak le macam gambar kat atas. yang kat atas ni budaye barat namenye bukan budaye cine.

Kebanyakan tarian cine die pakai baju cheongsam(kalo tak salah aku la..)macam gambar kat bawah ni:



Haru sungguh la ahli parlimen aku ni. selame ni aku respect la jugak(sikit-sikit..)kat ahli parlimen aku ni tapi bile die cakap macam ni dalam majlis makan malam di Kampung Baru Kuala Sepetang - sebuah perkampungan nelayan di DUN Kuala Sepetang dengan amoi buat persembahan pakai baju macam kat sekali tu,rase hormat tu hilang macam ibaratnye sebijik gelas jatuh dari bangunan 13 tingkat pastu stemroll lalu kat atas gelas yang pecah tu pastu gelas yang kene gelek stemroll tu kene tiup angin, macam tu la analoginye yang aku nak gambarkan..

Ahli parlimen aku ni buat muka macam takde ape kat majlis tu.Entah-entah die nak cuci mate sekali kot.Aku rase pengundi kawasan Bagan Datok lepas ni kene fikir balik sama ade ahli parlimen diorang ni masih releven untuk jadi ahli parlimen kawasan Bagan datok. Fikir-fikir la...



Gambar ahli parlimen aku dalam majlis tu..

Asma'ul Husna

asma ul husna